تولید سالانه ۶۵۰ تن بذر پرورشی در ایستگاههای تحقیقاتی

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابل طبیعی استان کرمانشاه؛ جلال قادری رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی با اشاره به تاریخچه شکلگیری نظام تحقیقاتی کشاورزی در ایران، سازمان تات را نهادی متمرکز خواند که از سال ۱۳۵۳ با هدف ساماندهی و هماهنگی فعالیتهای پژوهشی در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی تأسیس شد. وی با بیان اینکه تات با بیش از ۳۴ مرکز تحقیقاتی و حدود ۲۰ مؤسسه و پژوهشکده فعال در سطح کشور، بزرگترین ظرفیت تحقیقاتی حوزه کشاورزی در خاورمیانه را تشکیل میدهد، افزود: "هیچ دانشگاهی در کشور در زمینه تحقیقات کشاورزی از نظر گستره و عمق فعالیت، قابل مقایسه با سازمان تحقیقات کشاورزی نیست."
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه با اشاره به وجود بیش از یکهزار و ۹۰۰ عضو هیئت علمی در سازمان تات در حوزههای مختلف از جمله زراعت، باغبانی، منابع طبیعی، آبخیزداری و...، تصریح کرد: "در استان کرمانشاه، ۳۵ محقق داریم که ۲۹ نفر از آنان هیئت علمیاند و مابقی محققان غیرهیئت علمی هستند."
قادری با تأکید بر کاربردی بودن تحقیقات، اظهار داشت: "ما به دنبال پژوهشهایی هستیم که به درد کشاورز بخورد. طرحهایی که تنها در آزمایشگاه بمانند، فایدهای برای تولید ندارند. بنابراین، پروژههایی که تعریف میشوند باید به حل مسئلهای مشخص کمک کنند."
وی با اشاره به رشد تولیدات کشاورزی در پنج دهه اخیر، خاطرنشان کرد: "جمعیت کشور از حدود ۳۳ میلیون نفر در پیش از انقلاب اسلامی به حدود ۹۰ میلیون نفر در حال حاضر افزایش یافته است. با وجود این رشد، تولیدات کشاورزی از حدود ۲۶ میلیون تن در سال ۱۳۵۶ به حدود ۱۴۵ میلیون تن در سالهای اخیر رسیده است. این در حالی است که نیاز غذایی کشور حدود ۲۰۰ میلیون تن برآورد میشود."
قادری با اشاره به برخی چالشهای موجود، تأکید کرد: "در برخی از محصولات مانند دانههای روغنی، بیش از ۹۰ درصد نیاز کشور از طریق واردات تأمین میشود. در همین راستا، سیاست وزارت جهاد کشاورزی طی ۱۵ تا ۲۰ سال اخیر بر توسعه کشت دانههای روغنی در تناوب با سایر محصولات تأکید داشته است. محصولاتی مانند کلزا به عنوان یکی از گزینههای مهم در تناوب با گندم و جو معرفی شدهاند."
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی کرمانشاه با اشاره به اهمیت تناسب تغذیهای محصولات زراعی با نیاز خاک، گفت: "یکی از اصول اساسی در تحقیقات کشاورزی، فراهم کردن تغذیه بهینه برای گیاهان بر اساس نیاز واقعی خاک است. این کار همانند انجام چکاپ پزشکی برای بدن انسان است؛ یعنی ما باید خاک را نیز آزمایش کنیم تا بدانیم چه عناصری کم دارد. این موضوع در قالب آزمون خاک انجام میشود که در اغلب مراکز تحقیقاتی کشور، امکانات و آزمایشگاههای مجهز برای آن فراهم است."
وی افزود: "پس از تجزیه خاک، نوع کود، مقدار و زمان مصرف آن بر اساس نیاز محصول و توصیه کارشناسان تعیین میشود. هدف نهایی از این فرآیند، دستیابی به عملکرد بهینه و پایدار محصولات است که نقشی اساسی در سلامت جامعه، پایداری کشاورزی و امنیت غذایی کشور دارد."