رییس اداره آموزشهای بهرهبرداران مرکز تحقیقات ایلام:
برگزاری دوره آموزشی «پرورش بهداشتی کلنیهای زنبور عسل» در شهرک نبوت

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام، دوره آموزشی «پرورش بهداشتی کلنیهای زنبور عسل» در شهریور ۱۴۰۴ با حضور جمعی از زنبورداران در شهرستان ایوان، شهرک نبوت برگزار شد.
در این دوره آموزشی، حسین محمودی بهعنوان مدرس، موضوعاتی همچون مراحل پرورش زنبور عسل، شیوههای تغذیه، شناسایی و پیشگیری از بیماریها و همچنین چرخه زندگی زنبور را برای شرکتکنندگان تشریح کرد.
زینب سبزی رئیس اداره آموزشهای بهرهبرداران اظهار داشت: برگزاری دورههای مهارتی و کاربردی برای فعالان بخش کشاورزی و دامپروری از برنامههای محوری این اداره است. توسعه آموزشهای بهرهبرداران در حوزه زنبورداری میتواند به ایجاد اشتغال پایدار و رشد اقتصادی منطقه کمک کند.
حسین محمودی مدرس دوره توضیح داد: پرورش زنبور عسل فرآیندی چندمرحلهای است که نیاز به دقت، دانش و رعایت اصول بهداشتی دارد.
وی مهمترین مراحل پرورش زنبور عسل را چنین بیان کرد: تهیه و انتخاب کلنی سالم، اولین گام انتخاب کلنی قوی و سالم است. انتخاب کندو و مکان مناسب، کندو باید در محلی آرام، دور از سر و صدا و باد شدید، نزدیک به منابع شهد و گرده قرار گیرد. پرورش و کنترل ملکه، وجود ملکه سالم و بارور از اساسیترین شرایط موفقیت در پرورش زنبور است. مراقبتهای بهداشتی و پیشگیری از بیماریها، بررسی منظم کلنیها، تمیز نگهداشتن کندو و استفاده از روشهای بهداشتی، زنبوردار را در برابر بیماریهایی مانند نوزما، لوک آمریکایی و واروا یاری میدهد.برداشت و مدیریت محصولات عسل، موم، برهموم و ژل رویال از محصولات اصلی زنبور عسل هستند که برداشت آنها باید در زمان مناسب و با رعایت اصول بهداشتی صورت گیرد.
محمودی افزود: تغذیه مناسب یکی از مهمترین عوامل سلامت و پایداری کلنیهاست. زنبورها به دو منبع اصلی نیاز دارند یکی تغذیه طبیعی مانند شهد گلها، منبع اصلی انرژی زنبورهاست. گرده گلها، تأمینکننده پروتئین، ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز کلنی. و دیگری تغذیه کمکی یا مصنوعی در زمانهایی که منابع طبیعی کافی نیست (مانند فصول سرد یا خشکسالی)، زنبوردار باید از تغذیه کمکی استفاده کند، شربت شکر (شیرینیجات)، ترکیب آب و شکر برای تأمین انرژی. کیک گرده یا جایگزینهای پروتئینی، برای جبران کمبود گرده طبیعی. شربتهای دارویی یا تقویتی، برای پیشگیری یا کنترل برخی بیماریها بهصورت محدود.
وی در حاشیه این برنامه گفت: آموزشهای تخصصی در حوزه زنبورداری نقش مهمی در ارتقای سطح بهرهوری و کاهش تلفات کلنیها دارد. هدف از برگزاری این دورهها، توانمندسازی زنبورداران در زمینه پرورش بهداشتی و علمی کلنیها و در نتیجه افزایش کیفیت تولیدات است.ود و طبق توصیه کارشناسان.
این دوره آموزشی با پرسش و پاسخ میان زنبورداران و مدرس به پایان رسید.
http://isna.ir/xdV9R4