ایستگاه تحقیقات کشاورزی و دامپروری مهرگان با مساحت 230 هکتار واقع در  كيلومتر 23 جاده كرمانشاه سنندج با مشخصات جغرافیایی 46 درجه و 59 دقیقه و 47 ثانیه طول شرقی و 34 درجه و 29 دقیقه و 36 ثانیه عرض شمالی، ارتفاع آن از سطح دریا   1304متر و میانگین میزان بارندگی سالانه 468 میلیمتر می باشد. ايستگاه تحقیقات کشاورزی و دامپروری مهرگان در سال 1352 توسط سازمان خوار و بار جهاني (FAO) با هدف بررسي منابع دامي و كشاورزي موجود در منطقه تأسيس شد و فعالیت آن در راستای اهداف تاسیس این ایستگاه و تمرکز بر مطالعات و فعالیت های پژوهشی علوم دام و به ویژه گوسفند نژاد سنجابی تا سال 1382 ادامه داشت. از نیمه دوم سال 1381 با ادغام دو وزارتخانه‌ کشاورزی و جهادسازندگی و تاسیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه علاوه بر تداوم فعالیت های مطالعاتی و پژوهشی علوم دامی، تحقیق و توسعه فعالیت های مرتبط با منابع طبیعی همچون توده های صنوبر، گیاهان دارویی و همچنین محصولات زراعی نیز در این ایستگاه آغاز شد. مساحت قابل کشت در این ایستگاه 180 هکتار می باشد که 170 هکتار از آن تحت پوشش آبیاری تحت فشار کلاسیک ثابت، 7 هکتار تحت پوشش آبیاری تحت فشار سنترپیوت و 3 هکتار باقی مانده فاقد سیستم آبیاری می باشد. این ایستگاه دارای 4 حلقه چاه آب با مجموع دبی 160 لیتر بر ثانیه می باشد. هم اکنون 24 نفر به صورت پرسنل ثابت در این ایستگاه مشغول به فعالیت هستند.

برخی از فعالیت های جاری ایستگاه تحقیقاتی مهرگان و نقش و تاثیرگذاری آن در کشاورزی استان:

1-انجام تحقیقات اصلاح نژاد بر روی گوسفند سنجابی: گوسفند سنجابی یکی از توده های بومی گوسند در استان کرمانشاه می باشد که ویژگی های منحصر به فردی دارد. تعداد گوسفندان نژاد سنجابی در استان کرمانشاه دو میلیون و دویست هزار راس برآورد می شود. حفظ خلوص ژنتیکی و به نژادی در این گونه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است واحد تحقيقات گوسفند و بز ايستگاه مهرگان كار خود را با طرح شناسايي نژاد گوسفند سنجابي در سال 1365 شروع نمود  و  هم اکنون با حدود 350 راس گوسفند سنجابی خالص داراي شناسنامه و شجره تنها بانك ژن نژاد سنجابی در ايران است.. این خلوص حاصل فعالیت بیش از 4 دهه محققین بخش تحقیقات علوم دامی در این ایستگاه می باشد این واحد ظرفيت تاسيسات و آغل 1000 راس را دارد. در سال 1369 طرح شناسايي نژاد بز مرغز نیز در اين ايستگاه انجام گرفته است. با توجه به خلوص گله گوسفند سنجابی در ایستگاه مهرگان، تقاضای زیادی از طرف دامداران منطقه برای در اختیار گرفتن این منابع ژنتیکی ارزشمند و اصلاح نژاد گله خود دارند. در این راستا هر ساله تعدادی از قوچ های خالص در گله گوسفند سنجابی مهرگان در اختیار دامداران پیشرو منطقه قرار گرفته تا با دورگ‌گیری با گله دامدارن نسبت به اصلاح نژاد گله دامدارام منطقه اقدام شود. این فعالیت به صورت مستمر می باشد و هر ساله به طور مداوم این خالص سازی باید وجود داشته باشد. تولید و توزیع قوچ اصلاح شده سنجابی به عنوان نژاد برتر، بومی و بازارپسند برای صادرات و سازگار با شرایط استان، ارزش افزوده ای معادل افزایش 1250 تن گوشت در سطح استان در یک سال ایجاد می کند . لذا ارزش افزوده حاصل از دانش فنی این بخش حدود 900 میلیارد  تومان است که موجب بهبود اقتصاد خانوارهای دامداران منطقه می شود.

طی سه سال اخیر بر اساس فعالیت های پژوهشی انجام گرفته روی گوسفند نژاد سنجابی در ایستگاه تحقیقاتی مهرگان و به کارگیری روش های تغذیه ای نوین و پیشرفته، محققین این ایستگاه موفق به افزایش دوقلوزایی در گوسفند نژاد سنجابی شده اند و هم اکنون انتقال این یافته تحقیقاتی به دامداران منطقه از طریق بازدید دامداران از ایستگاه تحقیقاتی مهرگان در دست انجام می باشد.

2-تحقیقات موثر و کاربردی بر روی روش های تغذیه ای طیور و جایگزینی گیاهان دارویی در تغذیه طیور در ایستگاه مهرگان انجام گرفته و نتایج این تحقیقات هم اکنون مورد استفاده بهره بردارن قرار می گیرد. با توجه به وجود بسترهای مناسب در منطقه برای صادرات تولیدات دامی به کشور های هم جوار و نتایجی که از فعالیت های محققین ایستگاه مهرگان منتشر شده است هم اکنون برخی از شرکت های خصوصی که در صادرات تخم مرغ به کشور عراق مشغول هستند بر اساس فعالیت های انجام گرفته در ایستگاه مهرگان درخواست نموده اند محققین این ایستگاه با ارائه روش هایی نسبت به تغییر رنگ و مزه تخم مرغ های بوی اقدام نمایند و طی قراردادی هزینه های این پژوهش را نیز متقبل شده اند.

3-تولید هسته های بذری محصولات زراعی: بذر سالم، اصیل و با کیفیت سنگ زیربنای تولید و توسعه کشاورزی و عامل تعیین کننده ای برای بهره وری مناسب ومطلوب از منابع تولید و نیل به امنیت غذایی و استقلال اقتصادی کشور می باشد. دستیابی زارعان و بهره وران به بذر  سالم و با کیفیت باعث افزایش محصول خواهد شد. تولید هسته های بذری محصولات زراعی در ایستگاه تحقیقاتی مهرگان، یکی از فعالیت های بسیار مهم و اثرگذار در کشاورزی استان می باشد. تولید هسته های بذری در ایستگاه تحقیقاتی مهرگان از سال 1382 و با ادغام دو وزارتخانه جهاد و کشاورزی آغاز شد. استان کرمانشاه با سه اقلیم سرد، معتدل و گرم  دارای حدود 200 هکتار اراضی آبی می باشد و تامین و تولید هسته های بذری برای این اراضی از جنبه های اجتماعی، اقتصادی و امنیتی اهمیت بسیار زیادی دارد. با توجه به شرایط بسیار مطلوبی که ایستگاه تحقیقاتی مهرگان از نظر حاصلخیزی خاک، منابع آبی و اقلیم مناسب و زیرساخت های نسبتا مناسب دارد، بخشی از این وظیفه مهم بر عهده این ایستگاه می باشد. مهمترین فعالیت ایستگاه مهرگان در زمینه تولید و هسته های بذری مربوط به گندم آبی است. سطح زیر کشت گندم آبی در سه اقلیم سرد، معتدل و گرم استان کرمانشاه حدود 100 هزار هکتار می باشد. تامین بذر با کیفیت گندم برای 100 هزار هکتار سطح زیر کشت گندم استان کرمانشاه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و بخشی از بذر گندم با کیفیت مورد نیاز کشاورزان استان کرمانشاه در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و دامپروری مهرگان تولید می شود.

  براساس ضوابط بذر ایران در برنامه تکثیر بذر گندم پنج طبقه بذري تقسیم می شود :

- بذر پرورش 1 (بذر بهنژادگر): مقدار این بذر بسیار ناچیز است و برای تولید بذر پایه مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای تکثیر این بذر باید خوشه های هر رقم کشت شود و در نهایت 100-50 کیلوگرم بذر به دست خواهد آمد.

- بذر پرورش 2: برای تولید این بذر، با توجه به نیاز استان هر رقم در سطحی معادل 5/1-1 هکتار کشت خواهد شد و مقدار بذر به دست آمده حدود 6-4 تن خواهد بود.

- بذر پرورش3: در این مرحله با توجه به نیاز استان، هر رقم در سطحی معادل 20-10 هکتار کشت خواهد شد و مقدار بذر به دست آمده حدود 80-40 تن خواهد بود. بخشی از تولید بذر پرورشی3 ارقام جدید گندم آبی در ایستگاه مهرگان انجام می گیرد.

- بذر مادری: در این مرحله با توجه به نیاز استان، هر رقم در سطحی معادل 40-30 هکتار کشت خواهد شد و مقدار بذر به دست آمده حدود 160-120 تن خواهد بود. بخش عمده ای از تولید بذر مادری ارقام جدید گندم آبی در ایستگاه مهرگان انجام می گیرد.

- بذر گواهی شده: در این مرحله با توجه به نیاز استان، هر رقم در سطحی معادل 40-30 هکتار کشت خواهد شد و مقدار بذر به دست آمده حدود 160-120 تن خواهد بود. بخش عمده ای از تولید بذر گواهی شده ارقام جدید گندم آبی نیز در ایستگاه مهرگان انجام می گیرد.

در سال زراعی جاری بذر طبقات بذری مادری و پرورش 3 ارقام گندم آبی حیران، دانش و ترابی به مقدار  5/584 تن در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و دامپروری مهرگان تولید شده است. و در سال های گذشته نیز هسته های بذری ارقام گندم آبی همچون امین، پیشگام، سیوند، پارسی، پیشتاز، بهاران، حیدری، زرین و .... تولید و در اختیار کشاورزان منطقه قرار گرفته است.

- تولید بذر ذرت نیز یکی از فعالیت های مهم در ایستگاه تحقیقاتی مهرگان می باشد. سطح زیر کشت ذرت در استان کرمانشاه حدود 20 هزار هکتار می باشد. با توجه به وجود بذور متعدد خارجی و ایرانی که در بزار وجود دارد و برخی از این بذور نیز از کیفیت مناسبی برخوردار نیستند و یا آلوده به بیماریی هایی منطقه تولید کننده آن هستنند، تولید بذر با کیفیت بذر ذرت در استان از اهمیت زیادی برخوردار است. طی سالیان گذشته بذر ارقام ذرت سیمون، KSC704 و KSC703 در ایستگاه مهرگان انجام گرفته است. در سال گذشته حدود 100 تن بذر با کیفیت رقم سیمون در ایستگاه مهرگان انجام شد که پوشش دهنده سطحی معادل 4 هزار هکتار از اراضی استان یعنی چیزی حدود 20 درصد بذر مورد نیاز استان می باشد.

 

    

ادوات و تجهيزات موجود در ايستگاه

  • 8 دستگاه تراكتور و ادوات مربوطه
  •  2 دستگاه وسايل برداشت، جمع آوري و بسته بندي يونجه شامل: ريك، موور و بيلر
  • 5 حلقه چاه عميق
  • ادوات و تجهيزات سيستم آبياري تحت فشار شامل 6 دستگاه ويلمو (Wheel move)

 

 

                                                  نوع دام و طيور قابل نگهداري در ايستگاه و آمار موجود آن

 

گوسفند

قوچ

ميش

شيشك نر

شيشك ماده

بره نر
بره ماده
           

 

بز

بز ماده

بز نر يكساله

بز ماده يكساله

بزغاله نر

بزغاله ماده

       

 

 

  

 

    

6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0