درباره ما
استان کرمانشاه در غرب ایران قرار دارد. کرمانشاه استانی است مرزی که از سمت غرب 200 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد. همچنین استان های کردستان از شمال، همدان از شرق، لرستان از جنوب شرقی و ایلام از جنوب این استان را احاطه کرده اند. مساحت کل این استان حدود 2500000 هکتار و جمعیت آن حدود 2000000 نفر است. این استان دارای مناطق کوهستانی با حداکثر ارتفاع 3400 متر از سطح دریا (کوه پرآو) و مناطق جلگه ای با حداقل ارتفاع 720 متر از سطح دریا (دشت سومار) است. در حال حاضر مساحت جنگل های تجاری، مرتع و اراضی زراعی به ترتیب 520000، 1100000 و 820000 هکتار است. بلوط (Quercuse brantii) گونه غالب در جنگل است. میانگین بارندگی و دمای سالانه به ترتیب 450 میلی متر و 16.9 درجه سانتیگراد است.
از آنجایی که در استان کرمانشاه مزارع تولید کشاورزی وجود دارد و کشت محصولات مهم و استراتژیک از جمله گندم، جو، نخود، چغندرقند و غیره سهم بسزایی در تولید کشور ما دارند این استان یکی از مناطق مهم کشاورزی و دامپروری کشور به شمار می رود. براساس میزان تولید محصولات استراتژیک مانند گندم، جو، نخود و محصولات دامی (شیر، گوشت گاو و تخم مرغ) استان کرمانشاه رتبه اول تا چهارم را به خود اختصاص داده است.
توسعه کشاورزی بدون شک مرهون تحقیقات عملی، آموزش و انتقال یافته های تحقیقاتی است که طی چند دهه تحقیق انجام شده است. اولین واحد تحقیقاتی استان کرمانشاه، اداره اصلاح بذر و نباتات کرمانشاه است که در سال 1340 تأسیس شد. با افزایش فعالیتهای تحقیقاتی «مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه» تأسیس شد.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه با هدف کاهش فقر و بهبود امنیت غذایی و همچنین پایداری اکوسیستم اقدام به توسعه برنامه های تحقیقاتی و تولید علم در زمینه کشاورزی و منابع طبیعی کرده است. این مرکز شامل 8 بخش تحقیقاتی به شرح زیر است: علوم زراعی و باغبانی، علوم دامی، بررسی های اقتصادی - اجتماعی و ترویجی کشاورزی، جنگل و مرتع، گیاهپزشکی، حفاظت خاک و آبخیزداری، خاک و آب، چغندرقند. همچنین 5 ایستگاه تحقیقاتی، 6 آزمایشگاه اختصاصی و 2سایت آموزشی (ماهیدشت و سرپل ذهاب). 30 عضو آکادمیک، 9 محقق و 101 کارمند پشتیبانی درمرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه مشغول به کار هستند.
معرفی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه
اهداف و وظایف
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه به عنوان یکی از مراکز زیر مجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، متولی تحقیقات کشاورزی منابع طبیعی و نیز آموزش کشاورزی در استان کرمانشاه می باشد که پس از حدود 5 دهه فعالیت در قالب ساختارهای متفاوت اداری، در سال 1394 با مرکز آموزش جهادکشاورزی کرمانشاه ادغام و پس از آن تحت نام "مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه" فعالیت می نماید.
امنیت غذایی و نقش اقتصادی این بخش در فضای کسب و کار کشور، موضوعی است با اهمیت مداوم در دنیای متغیر امروز که نه تنها تا کنون سکه آن از اهمیت نیفتاده است بلکه بعید می نماید نشانه ای از کاهش اهمیت آن دیده شود.
بر این اساس لزوم پژوهش های مداوم تخصصی در کشاورزی (که تجربه نشان داده هیچگاه موضوعی تک بعدی نبوده) به کارگیری بهینه و اصولی منابع در برابر آنچه امروز برای غذا و اشتغال کشور تهدید به شمار می رود، مقابله با بیماری ها و آفاتی که روز به روز در برابر روش ها و داروها مقاوم تر می شوند، یافتن روش هایی برای نگهداری و استفاده درست از منابع طبیعی برای نسل های آینده و ...، پژوهش در علم- اقتصاد- فرهنگ- بازار و ... کشاورزی، تبدیل به امری حیاتی شده است.
بدین سبب دستگاه رسمی تحقیقات کشاورزی که امروزه با عنوان تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی شناخته می شود افزون بر یکصد سال پیش به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر تاسیس گردید تا با معرفی ارقام جدید زراعی-باغی، یافتن راههای مبارزه با آفات و بیماری های کشاورزی، شناخت عوامل مخرب منابع طبیعی، خاک و آبخیزداری و کنکاش در فرهنگ و اقتصاد کشاورزی، یابنده راهی باشند برای تداوم امنیت غذایی، حیات اقتصاد، رونق کشاورزی و پاسداشت منابع خدادادی این سرزمین. بدین ترتیب هرآنچه به عنوان تغییرات شتابان اقلیمی، خشکسالی و کم آبی، ناکافی بودن روش های سنتی کشاورزی، مبارزه کارآمد و پیشگیرانه از بیماری ها و آفات، و ... نامیده می شود، همگی برآیندی جز انجام پژوهش های تخصصی این حوزه را نمی نمایانند. در سوی دیگر این تهدید-فرصت ها به کارگیری یافته ها و دستاوردهای پژوهش ها به عنوان حلقه مکمل این فرآیند دیده می شود. شکی نیست که عدم انتقال این دستاوردها به جامعه هدف شامل: کشاورز، کارشناس و ... ، توجیه ضرورت این فرآیند را از میان برمی دارد و لازم است تا با استفاده از بخشی تخصصی در انجام این مهم نیز به فعالیت پرداخت. در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی این وظیفه به دو مرکز آموزش کشاورزی کرمانشاه و مرکز آموزش کشاورزی سرپل ذهاب واقع در شهرستان سرپل ذهاب سپرده شده است.
دو مرکز یاد شده با داشتن سابقه ای چند ده ساله در خصوص اجرای آموزش های تخصصی کشاورزی با استفاده از توان محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی کرمانشاه بازوهای اجرایی این مرکز در خصوص آموزش کشاورزی و انتقال یافته ها و دستاوردهای پژوهشی هستند که با داشتن بخش های تخصصی همانند بخش آموزش ضمن خدمت کارکنان، آموزش بهره برداران کشاورزی، آموزش علمی کاربردی، و نیز آموزش دانش آموزان شاخه کاردانش در این شاخه انجام وظیفه می نمایند.
بدین ترتیب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه نیز با تکیه بر رسالتی که برای آن تعیین شده، تلاش دارد با استفاده از توان پژوهشگران و کارشناسان خود و انجام پژوهش های تخصصی مورد نیاز و با شناخت پازل پیچیده متغیرهای تاثیر گذار اقلیمی- اقتصادی- فرهنگی بخش کشاورزی، ضمن اینکه با هدف امنیت غذایی کشور، راهکارهای رویارویی با تهدیدات را بنماید، می کوشد تا با اصلاح و نوسازی روش های مرسوم در تولید و ارائه طریق حفاظت از منابع طبیعی در امنیت غذایی و شکوفایی اقتصاد کشور تاثیرگذار باشد.