معرفی

فناوری اطلاعات (Information Technology) یا همانIT  همانطور که به وسیله انجمن فناوری اطلاعات آمریکا(ITAA)  تعریف شده است به مطالعه، طراحی، توسعه، پیاده‌سازی، پشتیبانی یا مدیریت سامانه‌های اطلاعاتی مبتنی بر رایانه، به‌ویژه برنامه‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزار رایانه می‌پردازد.

به‌طور خلاصه فناوری اطلاعات با مسائلی مانند به‌کارگیری رایانه‌های الکترونیکی و نرم‌افزار سروکار دارد تا تبدیل، ذخیره، حفاظت، پردازش، انتقال و بازیابی اطلاعات و در تعریف دیگری که به نظر می‌رسد کامل‌تر و دقیق‌تر باشد فناوری اطلاعات به کلیه فناوری‌هایی اشاره می‌کند که در 6 حوزه جمع‌آوری، ذخیره‌سازی، پردازش، حفاظت، انتقال و نمایش اطلاعات کاربرد داشته و اثرگذار هستند.

 

اهداف

طراحی، ساخت، راه اندازی و نگهداری سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری، جمع آوری، سازماندهی، طبقه بندی، استفاده و انتقال اطلاعات و مدیریت فرآیند آنها

 

شرح وظایف

1-مدیریت سایت ها: شامل تجهیز و بروزرسانی سامانه های اطلاعاتی، نگهداری و مدیریت سایت های مرکز نظیر سمپات، پورتال مرکز و ...

2- مدیریت شبکه های رایانه ای و فراهم نمودن ارتباط میان آنها

3- مسولیت ارتباطات اینترنتی و امور داده ای مرکز

4- مسولیت راه اندازی، نگهداری و توسعه Data Center مرکز

5- تجمیع داده های مرکز و ارائه سرویس هایی جهت دسترسی تحت شبکه به آنها

6- پشتیبانی سخت افزاری و نرم افزاری سیستم های مرکز که شامل:

  •  آماده سازی رایانه ها شامل: نصب ویندوز، درایورها، نرم افزارهای عمومی، بروز رسانی ویندوز ها، آنتی ویروس ها
  •  نگهداری و تعمیر رایانه ها از نظر سخت افزاری

7- راه اندازی سرویس های شبکه برای کاربران (اینترنت، به اشتراک گذاری فایل ها ،پست الکترونیک، و ...)

8-  توسعه شبکه و زیرساخت: تمامی فعالیت های مربوط به شبکه در سطح Passive و Active  و همچنین ایجاد زیرساخت های مورد نیاز و ایجاد امنیت در شبکه به عهده این واحد می­ باشد. که شامل موارد ذیل است:

  •  نگهداری شبکه های مرکز (ارائه سرویس شبکه کارا برای تمامی کاربران)
  • ایجاد و راه اندازی شبکه های جدید مورد نیاز (نیازسنجی شبکه، راهکارهای پیاده سازی، پیگیری اجرا و پیاده سازی و ...
  •  توزیع و مدیریت پهنای باند اینترنت و اجرای سیاست های اینترنت
  • ایجاد و حفظ امنیت لازم برای تمامی سرویسهای سطح شبکه و دسترسی ها به منابع مختلف، سیاست های امنیتی نرم افزارها و سرورها
  • ایجاد سرویس های شبکه ای لازم شامل پست الکترونیک، FTP، ISA، ..
  • مدیریت کاربران اینترنت (ساعات دسترسی، سطح دسترسی)
  • نصب سیستم عامل و نرم افزارهای مورد نیاز همانند SQL Serverو راه اندازی و پیکربندی سرورهای مورد نیاز
  • پیگیری نصب و راه اندازی بخش سرور نرم افزارهای خریداری شده و یا مورد نیاز و تعامل با پیمانکار در حوزه سرورها
  • نگهداری سرورها و بانک های اطلاعاتی  (بروزرسانی ویندوز ها، آنتی ویروس ها، پشتیبان گیری از بانک های اطلاعاتی و سیاست های اجرای نرم افزار)

9- پشتیبانی سخت افزاری: نیازسنجی، تهیه و نگهداری تمامی رایانه ها، قطعات جانبی و تجهیزات سخت افزاری شامل:

  •  تهیه مشخصات و شناسنامه برای تمامی کامپیوترها و بروز رسانی آنها
  • ارائه سرویس به سیستم ها و تجهیزات معیوب (تعمیر آنها در صورت امکان در درون واحد و در  غیر اینصورت ارسال آنها جهت تعمیر و پیگیری روند کار)
  • شناسایی نیاز به رایانه یا قطعات جانبی و ارائه مشخصات کامل جهت خرید و تامین نیازهای جاری
  • مسئولیت جابجایی رایانه ها در سطح مرکز

الف) مرکز اطلاع رسانی و خدمات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه از ادغام دو کتابخانه مرکز تحقیقات جهاد و مرکز تحقیقات کشاورزی در نیمه دوم سال 1381 در مساحت 120 مترمربع با هدف پشتيباني‌ از پژوهش‌ها و پژوهشگران‌ مرکز از طريق‌ نيازشناسي‌، فراهم‌ آوري‌، سازماندهي‌، و اشاعه‌ اطلاعات‌ علمي‌ و تخصصی مورد نياز و گسترش‌ فرهنگ ‌اطلاع ‌رساني‌ به وجود آمده است و در راستای اهداف سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی پیش رفته است.

این کتابخانه هم اکنون با مجموعه ای از منابع اطلاعاتی تخصصی در حوزه کشاورزی، منابع طبیعی و امور دام شامل 7136 نسخه کتاب فارسی، 1037 نسخه کتاب انگلیسی، 579 عنوان اسناد کشاورزی، 1729عنوان گزارشات نهایی طرحهای تحقیقاتی، 104 عنوان پایان نامه، 93 عنوان مواد دیداری و شنیداری و تعدادی نشریه ترویجی و پایگاه های اطلاعاتی تحت وب فعالیت دارد.

در فاصله سال های 1380– 1367 کتابخانه مرکز تحقیقات جهاد با مجموعه ای مشتمل بر 3270 جلد کتاب فارسی و انگلیسی در زمینه گردآوری و امانت منابع فعالیت داشته است. سال 1380 سازماندهی کتاب های این کتابخانه با آموزش نرم افزار تک کاربره پارس آذرخش از سوی مرکز علوم و فناوری اطلاعات کشاورزی آغاز شد.

كتابخانه مرکز تحقیقات کشاورزی نیز با مجموعه 4667 نسخه کتاب فارسی و انگلیسی که طی سال های 1367 لغایت 1377 گردآوری شده بود در سال 1377 نسبت به استخدام نیروی متخصص کتابداری اقدام نمود. در نیمه دوم سال 1381 پس از ادغام مراکز جهاد و کشاورزی، با عنوان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه شناخته شدند. از سال 1382 تاکنون روند سازماندهی منابع اطلاعاتی به کمک نرم افزار تحت وب سیمرغ و با نظارت و پشتیبانی گروه سازماندهی اطلاعات مرکز علوم و فناوری اطلاعات کشاورزی ادامه دارد.

از تیرماه 1395 تاکنون با انتخاب نرم افزار کتابخانه دیجیتال آذرسا (پارس آذرخش) به عنوان نرم افزار واحد برای کلیه کتابخانه های تابعه سازمان تات، فهرستگان یکپارچه پژوهشی آموزشی کشاورزی (فیپاک) پیاده سازی و متعاقب آن از مهرماه 1396 امانت الکترونیکی منابع نیز راه اندازی شد.

 

اهداف

هدف مرکز اطلاع رسانی و خدمات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه پشتيباني‌ از پژوهش‌ها و پژوهشگران‌ مرکز از طريق‌ نيازشناسي‌، فراهم‌ آوري‌، سازماندهي‌، و اشاعه‌ اطلاعات‌ علمي‌ و تخصصی مورد نياز و گسترش‌ فرهنگ ‌اطلاع ‌رساني‌ است.

 

 

وظائف

1. گردآوری، سازماندهي‌، اشاعه و بازیابی ‌اطلاعات و ارائه خدمات کتابخانه‌اي با بهره‌گيري ‌از فناوري هاي ‌نوين ‌كتابداري ‌و اطلاع‌رساني‌  با هماهنگی مرکز علوم و فناوری اطلاعات کشاورزی

2. همکاری با مرکز علوم و فناوری اطلاعات کشاورزی در زمینه تولید پایگاههای اطلاعاتی سازمان مانند فهرستگان جامع کشاورزی، پایگاه اگریس ایران

3. انجام ‌فعالیت های تحقيقاتي‌ ‌‌در حوزه ‌اطلاع ‌رساني ‌كشاورزي

 

خدمات

مرکز اطلاع رسانی و خدمات علمی کرمانشاه با هدف ارائه خدمات به پژوهشگران این مرکز به وجود آمده است. بنابراین عمده خدمات کتابخانه برای این گروه از مخاطبین تعریف می‌شود با این حال در چارچوب قوانین و آئین‌نامه‌های موجود، سایر علاقمندان این حوزه می‌توانند به صورت محدود از برخی خدمات این کتابخانه استفاده کنند.

مهمترین خدمات کتابخانه عبارت است از:

امانت کتاب

استفاده از خدمات اینترنت

امکان جستجو و دسترسی به پورتال کتابخانه مجازی کشاورزی شامل پایگاه های ذیل:

· فهرستگان یکپارچه پژوهشی آموزشی کشاورزی (فیپاک): با مجموعه ای بیش از 285147 رکورد منابع علمی (کتاب، پایان نامه، مقاله، گزارش نهایی طرح...) از 110 کتابخانه واحدهای تابعه سازمان تات یکی از غنی ترین و معدودترین سامانه های کتابخانه ای استاندارد کشور می باشد.

· پایگاه جامع مقالات غیرفارسی (گیگالیب): دسترسي آنلاین پژوهشگران به مقالات تمام‌متن مجلات علمي حوزه كشاورزي از 204 ناشر معتبر بین‌المللی را فراهم نموده است.

· سامانه علم سنجی: امکان مشاهده و استخراج تولیدات علمی پژوهشگران براساس شاخص‌های علم‌سنجی بر مبنای داده های پایگاه‌های استنادی بین‌المللی Scopus،ISI  وGoogle Scholar

· سامانه مدیریت همایش های علمی: با ایجاد بستری الکترونیکی امکان مدیریت همایش های مختلف (14200 رکورد) را برای برگزارکنندگان سازمان تات ایجاد نموده است.

· خدمات تحویل مدرک الکترونیکی: تامین مقالات موردنیاز پژوهشگران وزارت متبوع به‌صورت الكترونيكي و از راه دور

· خدمات کاوش در پایگاه های اطلاعاتی و اینترنتی

بانک جامع کتاب های الکترونیک (غیرفارسی): دسترسي به متن كامل 800.000 عنوان كتاب در همه موضوعات و بيش از 40.000 عنوان كتاب‌ الكترونيكي از ناشران بين‌المللي در حوزه کشاورزی و علوم وابسته

· سامانه مدیریت نشریات علمی کشاورزی: دسترسی و مدیریت انتشار الکترونیک شامل 78 عنوان نشریه (18267 رکورد)

· Scopus: نمایه ای استنادی شامل اطلاعات مجلات علمی پژوهشی

· سیویلیکا: پایگاه اینترنتی خصوصی که به نمایه‌سازی و نشر مجموعه مقالات همایش و کنفرانس‌های داخل ایران می‌پردازد.

· Web of Science: نمایه استنادی علمی و ابزاری مناسب جهت جستجوی اطلاعات در تمامی رشته ها و قابلیت مشاهده اطلاعات مراجع هر مقاله است. مشتمل بر 3 بخش علوم، علوم اجتماعی، هنر و علوم انسانی

· نمایه استنادی ISC: بررسی میزان استناد به مقالات و نویسندگان و سهم هر رشته موضوعی و نشریات جهان اسلام در تولید علم را بیان می کند.

· Journal Citation Reports (JCR): بررسی، ارزیابی و رتبه بندی نشریات معتبر دارای ضریب تاثیر

· ESI: معرفی پراستنادترین مقالات در پایگاه WOS

· Cab Direct: بستر الکترونیکی CABI است. شامل خلاصه مقالات و منابع اینترنتی دو پایگاه اطلاعاتی CAB Abstract و Global Health از گسترده‌ترین منابع مرجع در علوم کاربردی زیستی است.

· سامانه جستجوگر کشاورزی و منابع طبیعی: سامانه داخلی جامع و دقیق در زمینه کشاورزی و علوم وابسته که تاکنون امکان جستجوی یکپارچه در کلیه منابع علمی کشاورزی شامل مقالات، نشریات علمی، همایش ها و ... را با تأکید بر منابع علمی فارسی در 7 پایگاه اطلاعاتی فراهم نموده است.

· منابع دسترسی آزاد: فهرستی از پایگاه‌ها، مجلات، پروانه‌های ثبت اختراعات و منابع علمی مهم و رایگان موجود در حوزه كشاورزي

· پایگاه اگریس ایران: جستجو برای منابع اطلاعاتی پژوهشگران ایرانی که به انگلیسی برگردانده شده شامل بيش از 15000 منبع اطلاعاتي بومي كشاورزي كشور که در پايگاه بين‌المللي اگریس فائو منتشر شده است.

 

توضیح اینکه: جستجوی اینترنت و دسترسی به متن کامل منابع الکترونیکی برای محققین این مرکز امکان پذیر است سایر مراجعین تابع شرایط مندرج در آیین نامه این کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی می باشند.

 

ب) مدیریت پورتال

اهداف

با توجه به گستردگي كاربرد شبكه اينترنت و اينترانت و به منظور استفاده بهينه از اين امكانات، درگاه اختصاصی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه تحت نظارت و مدیریت سازمان تات و به عنوان یکی از زيرمجموعه های آن به منظور ايجاد فضاي تخصصی مناسب برای كاربران مرتبط و علاقمند این حوزه فعالیت دارد
 

خدمات

  • بکارگیری نرم‌ افزارهای لازم برای بهره‌گیری از خدمات الکترونیک
  • اجرا و تبدیل فرآیندهای دستی و سنتی مرکز به خدمات الکترونیکی در جهت ايجاد محيط يكپارچه و هماهنگ با امکان دسترسي آسان برای كاربران
  • مدیریت، بروزرسانی و ارتقاء كيفيت و بهبود روند تهيه و تنظيم صفحات پورتال مرکز

  • حضور در دوره های آموزشی در جهت ارتقاء کیفی پورتال

 

 

 

 

 

 

6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0